Het boek “Verder zonder jou”

15 januari 2010:

19 januari is het eindelijk zo ver, het boek: ‘verder zonder jou’ van Daan Westerink komt uit!

In dit boek staat mijn verhaal over het verliezen van Femke en mijn beleving hiervan. In dit boek vertellen nog vele andere jongeren over het overlijden van een dierbare.

Dinsdag is er een congres aan de Hogeschool van Utrecht op De Uithof waar ik de kans heb gekregen om mijn verhaal voor te lezen. Daarnaast zullen er vele anderen  spreken over jongeren en rouw!

Programma 19 januari 2010

10.00 uur: opening door Tineke Rodenburg, dagvoorzitter. Tineke is grondlegger van de minor beroepsmatig omgaan met verlies van de Hogeschool Utrecht en als hoofd van de LSR academie verantwoordelijk voor de post-hbo opleiding Rouw-verliesbegeleiding die in februari 2010 van start gaat.

10.15 uur: uitnodiging tot gesprek met de buurvrouw of buurman: ‘Welke vraag over jongeren en rouw brandt op je lippen?’

10.30 – 11.00 uur: Riet Fiddelaers-Jaspers, pedagoog, auteur en rouwdeskundige. Zij gaat in op het maskergedrag van jongeren na een intens verlies. Je ziet als leerkracht niet altijd hoe het echt met jongeren gaat en hiermee kunnen zij je om de tuin leiden. Ook vertelt Riet hoe individuele begeleiding en deelname aan rouwgroepen op school een ondersteuning zijn voor jongeren.

11.05 – 11.15 uur: Reineke leest haar verhaal voor uit het boek ‘Verder zonder jou’. Zij verloor beide ouders.

11.20 – 11.50 uur: Paul Boelen, psycholoog en universitair docent aan de Universiteit Utrecht. Hij vertelt dat de meeste mensen – kinderen, jongeren, en volwassenen –geen ernstige emotionele problemen ervaren in de nasleep van een verlies. Een kleine groep heeft echter wel blijvend moeite om hun verlies te verwerken en ontwikkelt de stoornis “gecompliceerde rouw”. Wat is eigenlijk het onderscheid tussen normale en gecompliceerde rouw? En is het eigenlijk wel goed om hiertussen onderscheid te maken? Waaraan kun je herkennen dat iemand vastloopt in zijn/haar rouwproces? En wat voor ondersteuning is dan belangrijk? In deze voordracht wordt op deze vragen ingegaan.

11.55 – 12.05 uur: Juval leest zijn verhaal voor uit het boek ‘Verder zonder jou’. Hij verloor zijn vader.

12.15 – 12.30 uur: Zaaldiscussie met ochtendsprekers o.l.v. dagvoorzitter

12.30 – 13.30 uur: Ontmoetingsplein met lunch

Dialoogtafels: In de hal staan 8 tafels waar aan de hand van prikkelende stellingen deelnemers met elkaar in gesprek kunnen gaan, onder leiding van een gespreksleider (student minor).

Rouwmarkt: Stands met informatie over de nieuwste rouwboeken, creatieve middelen in de rouwzorg en online hulp aan jongeren. Met onder meer: de Rouwkalender, Bordspel Alle sterren aan de hemel, Stichting Jonge helden, Opleidingscentrum Land van rouw, HU Post hbo Verliesverwerken, Onderzoeksresultaten UU Verliesverwerken, Rouwhulp.nl, Uitgeverij In de wolken, Vook brussengroep, Weeswijzer, Humanitas Jongeren en rouw, Uitgeverij Ten Have en Stichting Eindeloos.

13.30 – 14.00 uur: voordracht door psychiater Jan Mokkenstorm over de Website 113Online. De website biedt zeven dagen per week, 24 uur per dag hulp aan mensen die rondlopen met suïcidale gedachten. Mokkenstorm gaat in op vragen als: waarom is online hulp voor jongeren een uitkomst? Wat is het verschil tussen normale rouwreacties en suïcidale gedachten? Wat moet je als school doen als een leerling depressief is? Is suïcide binnen school ‘besmettelijk’? En als je vader of moeder suïcide heeft gepleegd, heb jij dan meer kans dit ooit ook te doen?

14.10 – 14.20 uur: voordracht door Fabrice uit het boek Verder zonder jou. Hij verloor zijn vader.

14.30-15.00 uur: theepauze

15.00 –15.20 uur: optreden Meike Veenhoven, zij zingt: Jouw tuin en Van jou gemaakt

15.30 – 16.00 uur: voordracht door Margaret Stroebe-Harrold, onderzoeker en hoofddocent aan de afdeling Klinische Psychologie, Universiteit Utrecht. Zij schreef het woord vooraf van het boek ‘Verder zonder jou’.

16.05 – 16.15 uur: voordracht door Wopkelien uit het boek ‘Verder zonder jou’. Zij verloor haar zus.

16.20 – 16.30 uur: voordracht door Klaas-Jan Rodenburg, directeur Dienstencentrum van de Landelijk Stichting Rouwbegeleiding. Over de toenemende behoefte aan het vergroten van de deskundigheid onder mensen die beroepsmatig in aanraking komen met rouw en verlies.

16.35 – 16.50 uur: voordracht van journaliste en rouwdeskundige Daan Westerink. Zij schreef het boek ‘Verder zonder jou’.

17.00 uur: uitreiking eerste exemplaar ‘Verder zonder jou’ door uitgever Pieter de Boer aan Margaret Stroebe-Harrold. Daan met alle jongeren uit het boek op het podium.

17.15 uur: Dagvoorzitter sluit het congres af.

17.30 uur: hapje, drankje en muziek. Daan signeert, boekenmarkt is open, uitwisseling.

18.30 uur: einde

 

Ik vind het bijzonder en symbolisch om net 2 jaar na het overlijden van Femke te staan op háár plek.

In Utrecht, háár stad.

De Uithof, daar waar zij hard studeerde en veel plezier beleefde.

De buslijn die mij naar het ziekenhuis reed, waar ik ontelbare keren mee vertrok en mee aankwam.

In het zicht van het ziekenhuis waar zij ziek werd en waar wij afscheid van haar moesten nemen, geslingerd werden tussen hoop en verdriet. Tussen herinneringen en afscheid.

Ik vind het bijzonder om daar te mogen staan om mijn verhaal te vertellen op háár plek, ik voel mij daar thuis.
Vanaf 19 januari is het boek verkrijgbaar!

boek Verder Zonder Jou

19 januari 2010:

Vandaag was het dan eindelijk zo ver… Een spannende dag.

Maar ik werd zo fijn ontvangen door studenten en door Daan Westerink waardoor ik mij meteen welkom voelde. Ik was als laatste om 16:00 pas aan de beurt. Maar heb tot vier uur mogen luisteren naar de andere jongeren en gastsprekers. Bijzondere verhalen en momenten.

Om 15:00 kwamen mijn ouders en Pascalle (jongere uit het boek, tevens vriendin)  ook in de zaal om  mijn verhaal te horen. Ik mocht het voorlezen uit het boek.

Het was moeilijk en spannend om te lezen voor een zaal met zoveel mensen. Maar het was ook heel bijzonder.

Ik heb genoten, en vond het een eer om daar het verhaal te mogen voorlezen. Toen ik weer ging zitten stortte ik even helemaal in en was ik in tranen.

In de pauze werd ik door allerlei mensen aangesproken die het ontroerend vonden en mij dankbaar waren dat ik mijn verhaal had gedaan, sommigen omdat ze zelf ook een broer/zus verloren en het daarom  herkenden. Ik vond het fijn om mensen met mijn verhaal te kunnen bereiken en op een positieve manier te raken.

Ik ben dankbaar voor de kans die ik heb gehad!
Van Daan kregen alle jongeren uit het boek een verliessymbool: een symbolisch passend sieraad waar ik erg blij mee ben en dat mij zal blijven herinneren aan  een mooie dag en een mooi boek !

armband Wopkelien

Met een mooi, persoonlijk gesigneerd boek weer naar huis gegaan. Het boek ligt in de winkel!

Verder zonder jou – Daan Westerink.

Daan bedankt!

Ik ben erg tevreden over hoe mijn verhaal in het boek is gekomen, en was ontroerd door de verhalen van alle andere jongeren!

In één woord:
WOW…..

 

Ik vind het fijn als je reageert:  Wopkelien@gmail.com

Wopkelien doet haar verhaal 1

Ik lees mijn verhaal voor, 200 mensen die luisterden!

Wopkelien doet haar verhaal 2

Hartverwarmend applaus!

Wopkelien met Daan en boek

Samen met Daan en het boek op de foto!