Back-up ouders

Herinneringen aan Femke

Precies weet ik (Arie) onze eerste ontmoeting niet meer maar het zal wel bij een jeugdbridgekamp in Overloon zijn geweest. Op weg naar huis hoorde ik van Sigrid en Jamilla de geweldigste verhalen over die week en de naam Femke speelde er een hoofdrol in. Foto’s ervan zijn nog te bewonderen op de NBB-site in het archief. De jaren die volgden leerden we niet alleen Femke kennen maar ook de rest van de familie. Ook zij vinden plezier in het edele bridgespel. In de jaren tot 2005 woonde Femke in het noorden en zagen wij haar bij wedstrijden, trainingen en tijdens vakanties.

Als Femke kwam logeren vanuit Zuidhorn had ze een grote zwarte tas bij zich. Die tas sleepte ze op rolletjes achter zich aan. We hebben ons altijd afgevraagd wat ze voor een of twee nachten toch allemaal bij zich had. Later begrepen we dat ze altijd haar eigen hoofdkussen meenam.
In het weekend was ons huis een logeerplek voor de jeugdbridgers die in Utrecht kwamen spelen en zo konden we wel eens met z’n tienen aan tafel zitten. Femke leek erg op haar gemak in huis en dat was fijn.
Toen Femke , Sigrid en Jamilla in 2005 gingen samenwonen zeiden we tegen elkaar: nu hebben we er een derde dochter bij. En zo voelde het ook, nooit expliciet zo benoemd, totdat Femke ons de “back-up”ouders noemde. En die term klopte precies voor ons gevoel.

Doordat de flat op loopafstand van ons huis is, zagen we elkaar regelmatig. Femke kwam vaker eten, ze ging mee naar familiefeesten en nam Tanjas kleren over. Ze kwam ook vaak meehelpen met etentjes bijvoorbeeld voor Aries verjaardag. Of bij het uitzwaaien op Schiphol. Een keer reed ze mee terug met Arie. Onderweg praatten we over wat ze wilde worden. Daar had ze ondanks dat ze toen pas 1e jaars was toch al een idee over. Zo’n eigen mening had ze over veel onderwerpen en die kon ze goed onder woorden brengen. Het avondeten was daar een goede tijd voor. De rode lijn was bij haar wel rechtvaardigheid.

Als de meiden bij ons in huis kwamen dan gingen de laarzen uit en de sloffen aan. Femke liep steeds op haar kousenvoeten rond en dus hebben we haar met een sinterklaasgedichtje ook sloffen gegeven. Ze heeft ze nauwelijks gedragen, sloffen was niet echt haar ding.

In 2006 hadden wij drie weken vakantie, eerst een week met de auto, daarna twee weken met de motor. Tussendoor kwamen we een dag terug. Toevallig, net op die dag ging Femke door haar enkel toen ze met Sigrid ging hardlopen. Wij konden haar toen met de auto uit het Lunettenpark naar de EHBO brengen. Toen ze de eerste keer met ambulance naar het UMC ging na het flauwvallen op straat en de tweede epileptische aanval in huis was Tanja toevallig thuis en daardoor snel ter plekke. Het lijkt wel of haar timing elke keer perfect was.

Arie

Het laatste gesprek dat ik met haar heb gevoerd ging over de toepassingen van Dormicum. Ze kon daar nog erg om lachen ondanks dat ze vermoeid was. Ze zag al voor zich hoe mensen een tube moesten slikken en dat het bij besnijdenissen gebruikt wordt vond ze helemaal gaaf. Als ik nu nog recepten nakijk in de apotheek komt die ziekenhuisperiode weer boven bij ieder Dormicum, fenytoine, … recept.

Tanja

Ik word steeds aan haar herinnerd als er op het werk nieuwe GZ-psychologen in opleiding komen, want dat was absoluut de wens van haar om in door te groeien, als ik haar sloffen aandoe, als de meiden komen eten (komt Femke ook?), als er iets met de computer of CV-ketel in de flat moet gebeuren, als ik mijn kledingkast opruim, als ik haar psychologieboeken oppak…..
Ik mis de discussies met haar, wat ze later met haar psychologiestudie wilde doen (ze wilde de eerste lijn in), het verschil tussen man en vrouw en andere maatschappelijke onderwerpen.
Maar vooral: dat ze zo’n fijn maatje was voor Jamilla en Sigrid.

De back-up ouders over hun 3e dochter.
Tanja en Arie

Waarom deze muziek?

Carole King, Celine, Gloria, Shania met “You’ve got a friend” geeft hoe we probeerden er voor haar te zijn als het nodig was.

“It’s raining men” van Gerri Halliwell- vanwege haar onversluierde jongensgekte en het soort films en series waar ze bij wegzwijmelde.